Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Tasapainoa ja rentoutta raskausaikaan ja synnytykseen

Lisätty 20.03.2017

Menneenä viikonloppuna sain nauttia oksitosiinihuuruista koulutuksen merkeissä, kun osallistuin Spinning babies ja Rebozo -työpajoihin Osteopatiakoulu Atlaksen tiloissa Espoossa.  

 


Spinning babies harjoituksia. Spinning babies harjoituksia.

  

Jennifer Walker on sertifioitu Spinning babies -kouluttaja ja hän piti meille tiiviin infopläjäyksen lauantaina. Olen tutustunut Spinning babies konseptiin jo kolmisen vuotta sitten joten asiat olivat sinänsä tuttuja, mutta uusia oivalluksia tuli runsaasti ja tarkennuksia tekniikoihin. Kuten Jenniferkin muistutti, Spinning Babies ei ole oikeastaan metodi vaan enemmänkin ajatusmalli. Käytännössä kaikki perustuu siihen, kuinka lantion alueella olevat kudokset, faskia, lantionpohjan lihaksisto, kohdun kannatinsiteet ja luut yhdessä vaikuttavat vauvan asentoon kohdussa. Lantion alueen tasapaino ja tila vaikuttavat jo raskausaikana äidin vointiin suuresti. Tiesitkö esimerkiksi, että liitoskipuja tai vatsanseudun kipuherkkyyttä on mahdollista hoitaa? Synnytyksen aikana lantion tasapainon merkitys taas konkretisoituu vahvasti siinä kuinka helposti vauva pääsee syntymään; onko hän kenties synnytystä mahdollisesti vaikeuttavassa virhetarjonnassa vai optimaalisessa asennossa, josta pystyy rotatoimaan helposti ja sujuvasti. 

Käyn itse läpi kaikkien asiakkaideni kanssa lantion tasapainon merkitystä ja kuinka vaikuttaa siihen itse jo raskausaikana. Esimerkiksi perätilassa viihtyvän vauvan kanssa ei kannata jäädä odottelemaan viimeisillä viikoilla tapahtuvaa ulkokäännöstä vaan on paljon mitä voi itse tehdä jo huomattavasti aikaisemmin. Spinning babies oppeihin kuuluu myös Belly Mapping, eli vauvan asennon tunnusteleminen itse raskausaikana. Tähänkin kannustan ja opastan kaikkia tulevia vanhempia, se on ihana keino varhaiseen vuorovaikutukseen ja vauvan kanssa kommunikointiin jo raskausaikana. Eikä ole yhtään huonompi juttu, että äiti itse osaa tuntea, onko vauva pää- vai perätilassa tai viihtyykö hän selkä eteen- vai taaksepäin. 

 

Rebozotyöskentelyä.Rebozotyöskentelyä.

 

Sunnuntaina taas sheikkailimme toisiamme rebozoilla, eli Meksikosta peräisin olevilla pitkillä kudotuilla liinoilla. Hurjan monikäyttöisiä kapistuksia, myös raskausajan ulkopuolella! Workshoppia olivat pitämässä rebozogurut Mirjam de Keijzer ja Thea van Tyul Hollannista. Rebozon käyttö suurimmaksi osaksi perustuu rentoutukseen, hoivaan ja hyvän olon hormonien nostattamiseen. Esimerkiksi kohdun kannatinsiteiden aiheuttamia kipuja on mahdollista hoitaa rebozotekniikoilla ja synnytyksessä se toimii erinomaisena rentouttaja ja liikuttajana synnyttäjän itsensä levätessä tai vaikka tilanteissa, joissa joudutaan makaamaan sängyssä. Opimme myös joitain advanced-tekniikoita, eli interventioita joilla on tarkoitus vaikuttaa vauvan asentoon tai laskeutumiseen.

 

Näissä koulutusviikonlopuissa tietysti suuressa roolissa on myös "verkostoituminen" eli muiden ihanien synnytysaktivistien tapaaminen ja kuulumisten vaihto. Paikalla oli sekä sairaala- että kotikätilöitä, doulia, synnytysvalmentajia, fysioterapeutteja, imetysohjaajia sekä meitä kätilöopiskelijoita iso joukko. Toivotaan, että tämän tyyliset koulutukset lisääntyvät, niinkuin nyt näyttää onneksi suunta olevan. jotta saamme vielä tunnetummiksi ja laajemmin käyttöön näitä lempeitä keinoja tukea äitien terveyttä ja hyvinvointia raskausaikana, sekä sujuvia ja helpompia synnytyksiä!